Anniskeluravintolan eli pubin perustamista edeltää toiminta-ajatuksen ja liikeidean pohtiminen sekä näiden kirjaaminen kokonaisvaltaiseksi liiketoimintasuunnitelmaksi. Tuloksena syntyy kuvaus yrityksen toiminnan edellytyksistä, mahdollisuuksista ja rajoituksista. Ravintolatoimintaan liittyy myös useita erityisiä viranomaisvaatimuksia, jotka tulee myös ottaa huomioon suunnitelmissa.
Pubin perustaminen ei ole ilmaista. Ohjelmistokonsultti tai kirjanpitäjä voi perustaa helposti yrityksen pienelläkin pääomalla hankkimatta erillisiä toimitiloja ja investoimatta suuria summia koneisiin ja kalusteisiin. Anniskeluravintolan perustaminen sen sijaan vaatii huomattavat pääomat jo ennen toiminnan aloittamista. Rahoituksessa voi käyttää omia säästöjä tai turvautua lainarahaan.
Suurin osa pubiyrittäjistä aloittaa toimintansa lainarahan turvin, jota voi anoa perinteisiltä pankeilta tai verkossa rahoitusta tarjoavilta yrityksiltä. Rahoitus verkosta on usein nopein ja kätevin tapa saada tarvittavan suuruinen laina pubin perustamisesta koituviin kuluihin. Tärkeintä on tällöin muistaa vertailla rahoittajia käyttäen esimerkiksi lainavertailupalvelua. Joustavalla verkkolainalla voi myös rahoittaa toiminnan aloittamisen jälkeen ilmeneviä ylimääräisiä kuluja, kuten esimerkiksi pubivisailtaan tarvittavan lisähenkilökunnan palkkaamisen. Lainarahan suhteen on aina tehtävä tarkat ja realistiset takaisinmaksusuunnitelmat omiin tuloihin nähden.
Yrittäjäksi ryhtyminen on kasvattanut suosiotaan ja moni haaveilee päivätyön vaihtamista pubiyrittäjyyteen. Tärkeimpänä motivaattorina on usein mahdollisuus toimia niin sanotusti oman itsensä herrana toteuttaen omia visioita. Pubin perustaminen vaatii kuitenkin paljon muutakin kuin visiointia. Huolellisen taustatyön edellyttävän liiketoimintasuunnitelman tulee sisältää vähintäänkin seuraavat asiat:
Yritysmuodon valinnassa korostuvat erilaiset taloudelliset vastuut. Henkilöyhtiössä ja avoimessa yhtiössä omistajat vastaavat pubin lainoista myös henkilökohtaisen omaisuutensa osalta. Kommandiitti- ja osakeyhtiössä vastuu rajoittuu yritykseen sijoitettuun summaan, mutta tällöin edellytetään suurempaa alkupääomaa tai ulkopuolisia sijoittajia. Vuokratiloihin sijoitettavan pienen pubin voi perustaa jopa henkilöyhtiönä, mutta yleensä pubiyrittäjän on paras valita osakeyhtiö pubia hallinnoivan yrityksen yhtiömuodoksi.
Rahoituksen osalta kannattaa pubin perustamisvaiheessa hyödyntää lainavertailusivustojen ohella julkisia yritystukia. Pienet ja keskisuuret yritykset saavat lähes poikkeuksetta rahallista tukea yritystoiminnan alussa ja tämä koskee myös pubin perustamista. Starttirahan avulla pubiyrittäjä saa heti yrityksen perustamisen myötä tuloja, vaikka pubia ei pystyttäisi remontin vuoksi välittömästi avaamaan asiakkaille. Palkkatuen avulla voi palkata avukseen työntekijän pienillä kustannuksilla.
Pubia perustettaessa on yritykselle haettava anniskeluoikeus. Ilman tätä oikeutta, ei pubitoimintaa voi käytännössä aloittaa. Luvan myöntää pubin sijaintipaikkakunnan aluehallintovirasto. Alkoholijuomien myymiseen ja anniskeluun pubissa liittyy runsaasti sääntöjä ja normeja, joita tulee noudattaa tarkasti tai pubi voi menettää anniskeluoikeutensa. Tarkka perehtyminen viranomaissääntöihin on siten osa pubiyrittäjän riskienhallintaa. Muita riskienhallinnan elementtejä pubiyrittäjyydessä ovat henkilövaihdokset, omaisuusvahingot ja kysynnän vaihtelut. Näihin voidaan varautua vakuutuksilla, riittävän rahoituspohjan varmistamisella ja hyvällä markkinoinnilla.
Oma pubi on monien haaveissa. Varsinkin ulkomailla matkustaneet ja muiden maiden pubikulttuureihin tutustuneet olutharrastajat usein kaipaavat vastaavanlaisia elämyksellisiä pubeja myös kotimaahan. Pubin perustaminen on kuitenkin huomattavia rahasummia vaativa projekti, jota ei kannata toteuttaa kiireellä. Omasta mielestään erinomaisen liiketilan vapautuminen pubitilaksi saattaakin liiketoimintasuunnitelmaan kuuluvassa markkinatutkimuksessa osoittautua kannattamattomaksi sijainniksi. Sijainti ja lukuisat muut yksityiskohdat ovat keskeisessä asemassa pubin menestyksen kannalta.
Pubivisat ovat hyviä houkuttimia uusien asiakkaiden saamiseksi vasta-avattuun pubiin, mutta yksin sen varaan ei voi laskea pubin menestystä. Rahoituksen on oltava riittävää ja joustavaa, sekä lisäksi on huolehdittava viranomaismääräysten tarkasta noudattamisesta. Tuotevalikoimassa on hyvä olla jotain erityistä ja henkilökunnan tulee kyetä palvelemaan asiakkaita laadukkaasti, jotta jokaiselle asiakkaalle jää pubivierailusta mukava muistijälki. Menestyvä pubi ei tarjoa vain janon sammutusta, vaan luo positiivisen pubielämyksen toisensa kohtaaville ihmisille.