Tietoa tietovisoista

Tietovisan / pubivisan  kulku

Tietovisoissa jaetaan jokaiselle osallistuvalle joukkueelle paperia ja ainakin yksi kynä. Kynät kerätään tietovisan jälkeen pois. Visailun vetäjä kertoo aluksi säännöt ja kysymysjaksot ja aihealueet.

Kysymykset

Kysymyksiä esitetään tavallisesti sarjoissa. Ne voivat olla jaettu esimerkiksi kahteen kymmenen kysymyksen tai viiteen viiden kysymyksen. Sarjojen jaksotus riippuu aivan tietovisan vetäjien tottumuksista ja tavoista laskea pisteet sarjojen välillä. Kysymyksen esittämisessä voidaan käyttää apuna muun muassa musiikkinäytettä tai kuvaa. Videoleikkeitä ei ole havaittu tietovisassa esitettävän, vaikka tällainen esitystapa olisi useissa paikoissa mahdollista.

Kysymykset toistetaan pyydettäessä ja suuressa osassa visailupaikoista on vetäjällä käytössä mikrofoni, mikä vähentää väärinkäsityksiä heikon kuuluvuuden vuoksi ja säästää visailun vetäjn äänijänteitä. Silloin tällöin yleisö pyytää kysymyksiin tarkennuksia, jolloin mahdolliset lisävinkit kerrotaan kaikille joukkueille.

Kirikierros

Muutamissa tietovisoissa pidetään käytäntönä järjestää viimeisilläkierroksilla mahdollisuus kartuttaa pistetiliä. Oikeasta vastauksesta saa kaksi pistettä, kun tavallisesti yksiosainen kysymys tuo yhden pisteen. Väärästä vastauksesta vastaavasti menettää kaksi pistettä, kun tavallisesti väärästä vastauksesta ei rangaista.

Lisäkysymys

Jos tietovisan palkintosijat eivät ratkea tavallisilla kysymyksillä, kysytään tasapisteissä olevilta joukkueilta lisäkysymys, joka voi olla esim. numerokysymys, jossa lähimmäksi arvannut joukkue voittaa tietovisan. Lisäkysymyksiä esitään niin kauan voittajajoukkue on selvillä. Pubivisassa voitto jaetaan hyvin harjoin kahden joukkueen kesken, tämä on kuitenkin mahdollista esim. silloin kuin on kysymyksessä turnausmuotoinen tietovisa.

Joukkueet

Kannattaa käyttää samaa joukkueen nimeä. Joissain tietovisoissa järjestetään kuukausitaisia turnauksia, joissa sama joukkue kerää pisteitä. Ei haittaa vaikka kokoonpano vaihtuu pitäkää nimi samana!

Palkinnot

Tavallisesti palkintona on neljä juomaa. Ensimmäiselle joukkuelle iso ja toiselle pieni juoma. Joissain paikoissa jaetaan vielä lohdutuspalkinto arvonnalla.

Kevättalvella vuonna 2006 käytiin Kustaa kolmannessa neljän osakilpailun tietovisa – turnaus, jossa palkintona oli lippuja Eric Claptonin heinäkuiselle keikalle Helsingissä. Palkinnot voivat olla siis konserttilippuja, majoituspalkintoja tai erikoisempia juomia.