Pubivisa, tietokilpailu vai tietovisa

Meille pubivisat.fi sivuston ylläpitäjille on tuottanut vaikeuksia määrittää käsitteitä pubivisa, tietokilpailu ja tietovisa. Tämä on johtunut siitä, että ravintolat ja pubit käyttävät lähes jokaista määritelmää.

Pubivisa-termi

Mielestämme pubivisa- termiä tulisi käyttää ravintolaissa tai pubeissa järjestetyistä tietokilpailuista ja tietovisoista. Käytännössä käsitteitä on tietysti vaikeaa erottaa toisistaan. Me pubivisat.fi ylläpitäjät olemme päättäneet mennä virran mukana, käyttäen sekaisin kaikkia edellä mainittuja termejä. Sinällään asiasta ei ole haittaa, koska käytännössä kysymyksessä on aina sama asia.

Kilpailua tiedolla

Wikipedian mukaan tietokilpailu eli visailu tai visa on viihdetarkoituksessa järjestetty kilpailu, jossa osanottajat vastaavat erilaista tietämystä vaativiin kysymyksiin. Tietokilpailu on luonteeltaan eräänlainen peli. Pelaajat voivat pelata yksilöinä tai usean pelaajan joukkueina. Voittaja on yleensä se, joka kerää kilpailun aikana eniten pisteitä oikeista vastauksista. Edelleen Wikipedia nimittää TV :ssä esitettäviä visailuja tietokilpailuiksi: €Tunnettuja Suomen televisiossa esitettyjä tietokilpailuja ovat muun muassa Jeopardy, Kolmosvisa, Haluatko miljonääriksi? ja Megavisa.€

Alun perin tietokilpailuohjelmat olivat selkeästi tietokilpailuja, mutta viime vuosikymmeninä niissä on viihteellisyys ja tiedon sijasta onnen osuus korostunut. Tämä edelleen vaikeuttaa käsitteiden erottelua. Onnen osuuden ollessa ratkaiseva voidaanko puhua tietokilpailuista?

Tietokilpailuiksi voi laskea myös Trivial Pursuitin kaltaiset seurapelit ja Pakko tietää -kirjasarjan kaltaiset tietokilpailuformaatit. Tietokilpailukirjoja ja tietokone-ohjelmia julkaistaan myös.

Wikipedia kirjoittaa tietovisoista seuraavaa: Tietovisat ovat myös sanoma- ja aikakauslehtien vakioaineistoa. Lukijat voivat kilpailla pienissä ryhmissä tai koetella yksin omaa tietämystään. Näissä visailuissa ei yleensä jaeta palkintoja, ja vastaukset on kerrottu samassa lehden numeroissa.

Ja lopuksi  lukijoille  kolme kysymystä

 1. Hajuvetenä tunnettu Kölninvesi kehitettiin aikoinaan
  • 1) koleraa
  • X) ruttoa
  • 2) isorokkoa, vastaan?
  • (Tietovisa kysymys Iltalehdestä)
 2. Ketkä lauloivat Desmond ja Molly Jonesista?
  • (Trivial Pursuit tietokilpailu kysymys)
 3. Kuka nykyinen kansanedustaja on valittu kolme kertaa vuoden urheilijaksi Suomessa?
  • (KariS:n laatima pubivisa kysymys)

VASTAUS

 1. X
 2. Beatlesit
 3. Marjo Matikainen-Kallström (-86, -87, -89)

Lähteet: Wikipedia, Iltalehti, Trivial Pursuit

Kirjoittaja: Mastermind 2009Kommentoi! Kerro mielipiteesi!

Nimetön
18.10.2010 @ 16:02

Ainahan Pubeissa on pidetty tietokilpailuja ,mutta missä ja koska alkoi nykymuotoinen Pubivisa ? Se että kisa alkaa aina samaan aikaan ja on kaikille vapaa .

Kuinka saan oman kuvani näkymään kommenteissa?

Kuvan voit liittää niin sanotulla globaalilla avatarilla "gravatar". Voit yhdistää kuvan sähköpostiosoitteeseen jolloin oma avatarisi näkyy muun muassa blogeissa. Gravatarit mahdollistaa gravatars.com Kirjaudu

Voit käyttää seuraavia merkkejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Hymiöt muuttuvat kuviksi automaattisesti.