Turun Sanomat kirjoittaa pubivisoista

Mikä on maailman myydyin musiikki-instrumentti?

Minkä kokoinen on sinivalaan sydän?

Ota koppi, tässä tulee knoppi!

Salama iskee mieheen seitsemän kertaa useammin kuin naiseen ja kärpänen elää vain 14 päivää. Knopilla ei ehkä voiteta tietovisaa tai pubivisaa, mutta siitä voi olla apua vaikka keskustelussa.

Minkä niminen leipuri asuu laulussa Kumputiellä? Kysymys vaatii knoppitietoa, ja se on esitetty taannoin muun muassa Haluatko miljonääriksi tv – tietokilpailussa.

Suomalaiset ovat suhteellisen fanaattista tietovisakansaa. Sellaisen kuvan saa ainakin televisiossa pyörivistä tietokilpailuohjelmista, pubeissa kisattavista pubivisoista ja trivialpursuiteista ja muista tietämystä testaavista tietovisapeleistä.

Pärjääkö knoppitiedolla, eli yksityiskohtaisella tiedolla, pätemään erilaisissa tietovisailuissa?

– Pikkuknoppeja ja humoristista nippelitietoa löytyy jokaisesta pubivisasta ja tv-tietokilpailuista. Suurin osa kysymyksistä on kuitenkin perinteisiä tietokilpailukysymyksiä maantiedosta, poliitiikasta, historiasta, urheilusta, ajankohtaisista aiheista ja viihteestä, kertoo turkulainen visailuaktivisti ja pubivisojen vetäjä Lauri Palmunen.

Palmunen laatii vetämiensä pubivisojen kysymykset itse. Aiheita hän hakee vaihtelevasti lehdistä, televisio-ohjelmista ja erilaisista lautapeleistä. Lehtijuttuja lukiessa tulee katsottua, mistä saisi hyvän tietovisakysymyksen, Palmunen miettii.

Hyvän kysymyksen tuntee tietovisavisavetäjän mukaan siitä, että osallistujien joukosta joku tietää oikean vastauksen. Mukaan pääsee myös knoppeja, joskin kysymysten laatijan tuntemasta aihealueesta.

Vaikka Turku ei ylläkään Palmusen mukaan Tampereen tasolle visailuinnossa, osataan täälläkin, varsinkin tietyillä, knoppitietoutta vaativilla aihealueilla. Turkulainen Jari Hakalax vei viime vuoden urheilutiedon Suomen mestaruuden, hän kertoo.

Pubivisat Turussa

Turussa löytyy pubivisoja lähes jokaisena viikonpäivänä. Pubivisailu on sosiaalinen tapahtuma, jonne tullaan myös maineen perässä. Menestys visassa tuottaa toki tyydytystä, vaikka rahapalkintoja ei jaetakaan, Palmunen sanoo.

Palmusen mukaan pubivisoihin ei pysty valmistautumaan, sillä yleistieto on ajan saatossa karttunutta. Knoppitietouttaan voi kuitenkin lisätä vaikka netissä. Palmunen puolustaa triviaalitietoa, joka voi välillä kuulostaa lapselliselta ja täysin hyödyttömältä.

Yksityiskohtien kautta voi hahmottaa kokonaisuuksia maailmasta. Kun tietää, kuinka monta kertaa Kamerun on osallistunut jalkapallon MM-kisoihin, tulee siinä samassa mietittyä maantieteellisiä asioita.

Jos haluat kartuttaa knoppitietouttasi siirry Did you know -nettisivustolle. Sieltä voi kaivaa esiin tarpeellista ja ei niin tarpeellista knoppitietoa historiasta eläinaiheisiin.

Lähde :Turun Sanomat 2008, Kirjoittaja SanneMari LaakkonenKommentoi! Kerro mielipiteesi!

Tartu tilaisuuteen ja kommentoi ensimmäisenä!

Kuinka saan oman kuvani näkymään kommenteissa?

Kuvan voit liittää niin sanotulla globaalilla avatarilla "gravatar". Voit yhdistää kuvan sähköpostiosoitteeseen jolloin oma avatarisi näkyy muun muassa blogeissa. Gravatarit mahdollistaa gravatars.com Kirjaudu

Voit käyttää seuraavia merkkejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> . Hymiöt muuttuvat kuviksi automaattisesti.